10 Kasım 2014 Pazartesi

AYVALIK / CUNDA

TAKSİYARHİS RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ




31 Mayıs 2014 tarihinde açılan müzeyi 2 arkadaşımla beraber 8 Kasım 2014 tarihinde yaptığımız kısa Cunda gezisi sırasında ziyaret etme şansını buldum. Yıllardır virane durumda, yıkılmayı, tamamen yok olmayı bekleyen bu yapıyı restore edenlere ve burayı güzel bir müzeye dönüştürenleri kutluyorum, teşekkür ediyorum.


Koç ailesinin, Rahmi M. Koç’un Ayvalık’a olan ilgisini biliyorum. Daha öncede burada yok olmak üzere olan yapıları restore ettirdiğini ve toplumun hizmetini sunduğunu biliyordum.


Ancak bu defa İstanbul Haliç’teki Rahmi M. Koç müzesinin çok küçük ölçeklide olsa benzerini Ayvalık Cunda’da görmekten çok mutlu oldum.
Arabalar, farklı amaçlarla geçmişte hizmet vermiş orijinal motorlar, arabalar, gemi maketleri ve denizcilik malzemelerini bu müzede görebilirsiniz.


Müzeye mutlaka çocuklarınızı ve torunlarınızı da götürün. Zira 2. Katta onlar için harika bir oyuncak koleksiyonu var. Bugünün çocukları geçmişteki oyuncakları görünce acaba onları kıskanır mı, yoksa ellerindeki elektronik oyuncaklara daha sıkı sarılır bilemiyorum.
Bu arada müzede çalışan görevlilerden bahsetmeden geçemeyeceğim. Bilet gişesindeki görevliden koruma görevlisine, temizlik elemanlarına kadar herkes işini çok iyi yapıyor. Temizlik görevlisi yaklaşık 1 saat içinde elinde toz bezi ile aynı kanepeyi ve diğer sergi vitrinlerini 3 kez silerken gördüm, fazlasını bilemiyorum.
En yakın zamanda daha uzun bir ziyaret için Ayvalık Cunda Taksiyarhis Ayvalık / Cunda Rahmi M. Koç Müzesinde olacağım.
Müze giriş ücreti   Tam: 4 TL    Öğrenci: 2 TL
Müze pazartesi günleri kapalı.
Adres:
Namık Kemal Mahallesi Şeref Sokak No: 6 A
Alibey Adası (Cunda) Ayvalık / Balıkesir



Aşağıdaki bilgiler alıntıdır ve müzenin web sitesinden alınmıştır.
Kilise, Alibey (Cunda) Adası Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından, 1873 yılında, eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bu yıllarda, Ada'nın çoğunluğu Rum olan nüfusu 8.000-10.000 civarındaydı. Kilise, 'Taksiyarhis'e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail'e atfedilmiştir. Halen Ada'nın en önemli anıt yapısını teşkil etmektedir.

Tek kubbeli, bazilika tipinde, dikdörtgen planlı yapı, döneminde yaygın olarak kullanılan Neo Klasik mimari üslubundadır. Cephesini süsleyen üçgen alınlık, sarımsak taşından yapılmış arşitravı taşıyan ion başlıklı iki sütün ve iki pilaster, kemerli pencereler, bu üslubu yansıtan özelliklerdir. İki çan kulesinden sadece biri ayakta kalmıştır. Yığma tekniği ile örülmüş duvarlar ve sövelerde, yörenin ünlü taş ocaklarından çıkarılan sarımsak taşı kullanılmıştır. Dört taşıyıcı sütün, naosu kuzey ve güney olmak üzere iki nefe ayırır. Taşıyıcı sütunlar tuğladan yapılmış, kireç harçlı sıva ve alçı ile kaplanmıştır. Batıda narteks bölümü yer almaktadır. Doğuda ise iki nef ve bema, geç Bizans döneminin kilise mimarisini andıran dışarıya taşkın üç apsis ile bitirilmiştir. Bemanın apsisi daha büyük, yan apsisler daha küçüktür. Nefler ve bema, tonozlarla örtülmüştür ve üç yarım kubbe ile bitirilmiştir. Galeri, kadınlar bölümü (Gynaikeion) olarak yapılmıştır. İç mekan, kireç harçlı sıva ve alçı ile kaplanmış, dini figür tasvirleri, bitkisel ve geometrik motiflerle bezenmiştir.

1927-1928 yıllarında, kilise binası, minaresiz bir camiye çevrilmiştir. Bu sırada ikonostas sökülmüş ve tasvirlerin üstü boyanmıştır. 1944 depreminde hasar gören bina terk edilmiştir. Zaman aşımına ve insan tahribatına uğrayan anıtsal bina, bakımsız kalmış ve yıpranmıştır. 
1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan, doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmiştir. 28.10.1989 -1795 sayılı karar ile Taksiyarhis Kilisesi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiştir.

Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Taksiyarhis Kilisesi'nin koruma grubu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 / 660 tarih- sayılı ilke kararına uygun olarak 1.grup olarak belirlenmiştir.

Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürlüğü, restorasyonun yapılmasına kadar geçecek sürede yapıda oluşabilecek çökmeler sonucu yapının daha çok hasar görmemesi için, yapıyı ahşap malzeme ile askıya aldırmıştır. Ancak yıllar geçtikçe bu ahşap malzeme de çürümüş ve kilise korumasız kalmıştır. 02.05.2011 tarihli Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı'na tahsis edilen kilise binasının restorasyonu, Ark İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin uzman mimar ve restoratörleri tarafından yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder