12 Şubat 2016 Cuma

AYVALIK / KÜÇÜKKÖY (YENİÇAROHORİ / YENİÇERİ KÖYÜ)

Kısa süre önce Ayvalık Sarımsaklı'da yaşayan ressam arkadaşımın Yeniçarohoriyi hiç gördün mü? sorusuna şaşırarak hayır cevabını vermiştim.
Neresi bu Yeniçarohori ? soruma verdiği cevabı duyunca daha da şaşırmıştım.
Çünkü yıllarca defalarca gittiğim Ayvalık ve Sarımsaklı plajının çok yakınında, Küçükköy'ün eski adıymış Yeniçarohori.

Arkadaşım Ertan beyle derneğimizin bir işi için gittiğimiz Ayvalık dönüşü uğradık Küçüköy'e, yani Yeniçarohoriye.


Köy Meydanı, Rıfat'ın kahvesi


1462 yılında Midilli adasını fetheden Fatih Sultan Mehmet adanın güvenliğini sağlamak için buraya 200 yeniçeri, 300 azap muhafız yerleştirmiş. Yeniçarohori (yeniçeri Köyü) adı buradan geliyor.
Rumlarında bir dönem yaşadığı köye 1893'de Karadağ'dan Boşnaklar, 1913'den itibaren de yine Boşnaklar, Midilli ve Serez göçmenleri yerleştirilmiş.

Küçüköy'de bugün cami olarak kullanılan yapı geçmişte Ayiu Athanasiu Kilisesiymiş. Eski Kilise, şimdiki caminin bahçesinde Göç Müzesi var (Eskiden Manastır). Tamamı göçmen olan köy halkından toplanan eşyalar sergileniyor. 


Merkez cami (Önceden Ayiu Athanasiu Kilisesi)

Rumlar döneminden kalan çok sayıda bina yüksek fiyatlara alınıp satılıyor. Her yerde inşaat çalışmaları var. Ancak benim gördüğüm kadarıyla aslına sadık kalarak, kurul veya sit denetiminde yapılmıyor. 
Küçüköy'de yaşayanların dışarıdan gelenlere ilgisi çok iyi, ama bunun bir nedeni de her gelen yabancıyı emlak almaya gelen müşteri sanmaları. (Son olarak oyuncu Kenan İmirzalıoğlu ev almış)



Hala kullanılan eski kapı

Burada yaşayanların hepsinin ağzında bir gün buranın Alaçatı gibi olacağı, fiyatların çok ama çok yükseleceği lafı var.



Restorasyon ve yeni yapılar hızla devam ediyor

Turizm konusunda geliştirmeyi düşündüğümüz yerleri sadece ne kadar değer kazanacağı hesabıyla yaklaşırsak sonu ne yazık ki hüsran oluyor. Bir balon gibi sönüyor. 
Bunun yerine kaliteli, kalite/fiyat dengeli, iyi ve güler yüzlü hizmet, yapmacıktan ve gösterişten uzak çalışmalar yapmalıyız.
Kısa sürede çok kazanmak yerine, az ama uzun süre para kazanmak, kalıcı olmak en güzeli olsa gerek.

Candan insanların yaşadığı Küçükköy'e geldiğimiz an tanıştığımız Boşnak Ahmet Karakaş ile birlikte dolaştık, bilgiler aldık.


Ahmet Karakaş

65 yaşındaki Ahmet bey uzun yıllar Yunan yük gemilerinde denizci olarak çalışmış, dünyayı gezmiş. Boşnakça ve Yunanca biliyor. 
Maceracı ruhu dünyayı tanımasına neden olmuş, 2 yıla yakın Girit'te yaşamış. Para kazanıp hayatta kalabilmek için zeytin toplamış, inşaatlarda çalışmış.
Şimdi kendi köyünde koyun ve tavuk besliyor. Çok az yemek yediğini, daha çok süt, peynir ve zeytinle beslendiğini söylüyor. 
Kolay kolay paketlenmiş sanayi ürünü yiyecek tüketmiyor. 
Marketlerde satılan tavuk yendiğimi duyunca inanamadı. Onu yiyeceğime siyah zeytin yerim daha iyi dedi.

Küçükköy meydanında Ayvalık tostu yapanları boş verin, caminin karşısında mevsime göre içi değişen Boşnak böreği alın etraftaki kahvelerden birine oturun çay eşliğinde keyif yapın.



Boşnak Böreği (Ispanaklı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder