17 Kasım 2015 Salı

YOLA ÇIKTIM MARDİN'E

M A R D İ N


Ulu Cami, Mezopotamya Ovası

Yazı ve Fotoğraflar:leventkaracaoglu@gmail.com
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.


Daha önce Mardin ve yakın civarını ben ve eşim görmemiştik. Halbuki 11 yıl görev yaptığımız Batman'a çok yakındı Mardin.

2015 temmuz ayında ikimiz emekli olunca artık yılın 12 ayı seyahat planı yapabiliriz düşüncesiyle gezi tarihimizden aylar öncesi (Haziran 2015) Pegasus'un kampanyasını kaçırmadık. 

Biletimizi 4 Kasım 2015 İzmir/Mardin gidiş, 11 Kasım 2015 Adana/İzmir dönüş olarak 2 kişi için toplam 229.96 TL ödeyerek satın aldık.

7 gece 8 günü Mardin (2 gece), Gaziantep (2 gece), Hatay (2 gece) ve Mersin (1 gece) konaklama yapacak şekilde planladık. 

Bu kentlerden sadece Mardin'i daha önce görmemiştik, diğerlerini bir kaç kez görmüştük ancak aradan 25 yıl geçmişti. O nedenle bu sürede bu kentlerdeki değişiklikleri de görecektik.

Fakat daha bileti alır almaz süreyi biraz kısa tuttuğumuzu anladık. O nedenle her kentte nereleri göreceğiz, nerelerde yemek yiyeceğiz, hangi müzeleri veya ören yerlerini ziyaret edeceğiz, hangi yöresel ürünleri nereden alacağız sorularının yanıtı araştırarak verince zamanı çok iyi kullanmış olduk. 

Üstelik bizim tüm gezilerimiz sabah en geç 08.00'de otelden çıkarak  akşam geç saatlerde otele gitmek üzerine kurulu olduğu için yorucu ama bu geziden çok memnun ayrılacağımızı düşündük.
4 Kasım 2015 çarşamba günü İzmir Adnan Menderes HL'dan saat 10.30'da havalanan Pegasus'un 2194 sefer sayılı Boeing 737-800 "Karya Damla" uçağı belirtildiği gibi tam 2 saat sonra, 12.30'da Mardin HL indi. Bir çok arkadaşımın haklı olarak Pegasus'la yaşadığı sıkıntılardan hiçbirini bugüne kadar yaşadım. Ne bagajım kayboldu ne de rötar, herhalde bu da bizim şansımız.

Mardin HL küçük ama yeni bakımlı, sanırım günde inen uçak sayısı da 2-3' ü geçmiyor.

Mardin HL'nı Mardin ile Kızıltepe ilçesi arasında.
Bagajlarımızı hemen alıyoruz ve Hava Limanın hemen önünden geçen Kızıltepe - Mardin minibüslerini bekliyoruz.
Kasım ayı ama hava sıcak, yaz gibi. Uçak iniş saatlerini bilen şoförler zaten bekliyorlar. 



Mardin, Halk otobüsünde

Bu minibüslerle eski Mardin yoluna kadar gidebilirsiniz (20 km ve 1 kişi 3 TL) 
Mardin şehir içi ulaşımı Halk otobüsü ve Belediye otobüsleri ile gerçekleşiyor (Kart veya bilet sistemi yok ücreti araç içinde ödüyorsunuz Tam 2 TL.)  
Vatandaş hatları karıştırmasın düşüncesiyle araçların ön camındaki levhalar farklı renklerde.



Gece Ulu Cami Minaresi Arkada Mezopotamya Ovası Kızıltepe  Yolu

Konaklama / Mardin Gazi Konağı
Booking.com üzerinden Mardin otellerini incelerken bir iki otel arasında kalmıştım. İmdadıma şimdi Mardin'de bir lisede İngilizce öğretmeni olarak çalışan öğrencim Simge Şengül yetişti. Onun önerisi ile Mardin Gazi Konağının en büyük odası Nahreyn'de 2 gece (İki ırmak arası demekmiş) kalacağız. 
Temiz, çalışanları güler yüzlü ve taş duvar odalarında Mardin tarihini düşündüren bir otel. 

Eski Mardin'de neredeyse her yere yürüme mesafesinde. Tam önündeki trafiğin tek yön işediği caddeden her ana toplu taşıma araçları geçiyor. Zaten eski Mardin'in en işlek caddesi burası, Cumhuriyet caddesi. 


Otelimizin kahvaltı salonu zemin katın altında, geniş ve ferah küçük bahçeye bakıyor. Kahvaltıda sunulanlar taze ve çeşit çok.


Gazi Konağı Butik Otelden memnun kaldık, tavsiye ediyoruz.

http://www.gazikonagi.com 

Eski Mardin

Güneydoğu Anadolu Bölgemizde Suriye sınırında yer alan Mardin'in eski bölümü mimari, arkeolojik, tarihi, farklı dini inanışları, konuşulan farklı diller ve bu farklılıklardan günümüze kadar gelen türbeler, camiler, kiliseler, manastırlar, medreseler, sokaklar, çarşılar ve evlerle dolu.



Bir Süryani kadın bizi evine davet etti, el işi yaptıklarını eşime gösteriyor

İpek yolu üzerinde bulunan bu bölümde taş yapılar harika, taş adeta dantel gibi işlenmiş.
Mardin valisi Ömer Faruk koçak, Belediye Başkanı ise Ahmet Türk ve eş başkan Februniye Akyol Akay (2015 Kasım'da)

Karasal iklime sahip Mardin'de kışlar soğuk, yaz mevsimi ise çöl iklimi etkisinde. Yaptığım araştırma sonucunda Mardin gezisi için en iyi ayın Kasım ayı olduğunu öğrendiğim için bu tarihleri bilerek seçtim. Gerçekten de çok isabetli karar vermişim (Ocak ve temmuz ayları tercih edilmiyor)


Mardin Çarşı

Kırsal kesimden, ilçelerinden göç alsa bile Mardin ekonomik nedenler ve terör nedeniyle nüfus kaybına uğruyor. 

Nüfusu Kürtler, Türkler, Sünni Araplar, Hristiyan Süryaniler, Ermeniler ve Yezidilerden oluşuyor.



Eski Mardin


Mardin'de gümüş işçiliği (Telkari), Taş işlemeciliği, evde şarap yapımı, bitkisel yağlarla yapılan sabunculuk, badem ve badem şekerciliği, bakırcılık, ahşap oymacılık, fırıncılık gibi işler ön plana çıkıyor. 




Paşavat Fırını

Eski Mardin çarşısında Paşavatlar Fırına uğrayın (Paşavat: Mardin'de ortası delik ekmeğe verilen isimmiş)
Tam öğle üzeri ne yiyelim derken fırının önünde yeni çıkan kurabiyeler, peksimetler, tatlıları görünce dayanamadık. Çok lezzetli ve ucuz, üstelik çay da ikram ediyorlar. 




Cumhuriyet Caddesi Köşe Başı Yerel ürünler Satışı



Mardin Çarşısına Alışveriş İçin Gelen Yeniköy'lü (Pirabok) Vatandaş





Mardin Çarşısı, Bazı Meslekler Bitse de Esnaf Yine Dükkanını Bekliyor 

Mardin bademi ve badem şekeri meşhur. O kadar çok marka ve satış yeri var ki, kaldırımda yürürken esnaf tadımlık sunuyor. Mardinliler sevecen, yardımsever ve eli açık. 
Bir şeyler ikram etmek için çok istekliler. Badem şekeri dışında, mahlepli Süryani şarabı, Menengiç ve kahvesi, çerezler (kavun ve karpuz çekirdeği, telkari, bakır işleri, sabun alınabilir.



Eski Mardin Çarşı Girişlerinden Biri



Manav 



Mardin Bakırcı Dükkanı

Mardinliler rahatına biraz düşkün dükkanlar saat 09.30 hatta 10.00 ancak açılıyor, alışverişinizi son güne bırakmayın.

Yemek
Farklı kültürler,inanışlar yemek kültürünü de etkiliyor. 
Gaziantep'den sonra gastronomi turizmde iddialı duruma gelebilir. 

Bu konuda Mardin'in bir şansı var, Cercis Murat Konağı işletmecisi ve sahibi Ebru Baybara Demir. 

Cercis Murat Konağı

Mardin'de ilk akşam yemeğini Cercis Murat Konağında (Mezopotamya Restaurant)  yedik. Ebru hanım yoktu, İstanbul'a gitmiş. 

Cercis Murat Konağı içine girince insan büyüleniyor. Konak Tüfenkçiyan ailesi için 1888 yılında Mardin'in Mimar Sinan'ı olarak bilinen Ermeni mimar Lole Serkiz Gizo tarafından yapılmış. Lole'nin adı 2010 yılında Mardin Sabancı Müzesinin bulunduğu sokağa verilmiş.




Cercis Murat Konağı içi

Bizimle şef Oktay ilgilendi, her sorduğumuz soruya net cevaplar verdi. Menüyü inceledik ancak her yemekle ilgili bilgiler aldık Oktay'dan. 
Grip nedeniyle ilaç aldığımız için içki siparişi vermedik. Ancak Oktay içine sinmedi veya yemekte satamadım belki bir kaç şişe alırlar düşüncesi ile tadımlık verdi :) 
Renk, koku ve tat çok hoştu (70 cl 60 TL). 

Restaurantta sadece şarap değil, Ebru hanımın yaptırdığı yöreye has ürünlerden alabilirsiniz. 
Kürtçe, Arapça ve Süryanice ezgilerden oluşan CD 20 TL, yöresel figürlerin yer aldığı masa örtüsü (büyük boy 50 TL aldık)



Kitel Raha (Süryani İçli Köftesi)


Gelelim yediklerimize. 
8 çeşit meze tabağı (1 kişilik 15 TL, ancak 2 kişi için yeterli) Narlı roka salatası (8 TL), Firik pilavlı kuzu incik (30 TL), Kitel Raha (Süryani içli köftesi 20 TL) Yemeklerle ilgili bir küçük eleştirim var, tuz oranı fazla ve dumanı tüten sıcaklıkta değil. Tavsiye ederim.
http://www.cercismurat.com/

Seyr-i Merdin 
Eski Mardin'de Ulu cami minaresi eşliğinde Mezopotamya ovasını izlemek ve yemek için kentin tanınan bir başka lokantasında Mardin'de görev yapan öğrencilerim Simge Şengül ve Selin Akdere ile buluştuk.



Seyr-i Merdin Kebaplar Hazır

Geniş uzun mangalı üzerinde gözünüzün önünde verdiğiniz siparişler hazırlanıyor. 
Burası da yöresel yemekleri ve kebapları ile ünlü.
Tavsiye ederim.
http://www.seyrimerdin.com/



Kebapçı Rıdo Vitrini
Çok İstememize Rağmen Rıdo'ya Sıra gelmedi. Başka Bir Zaman İnşallah. 


Taklacı Mardin Güvercinleri Dünya'da Tanınıyor
Mardin kuşları "Oyunlu" diye tabir edilen güvercinler içinde renk, ahenk, takla atma gibi özelliklerinden dolayı çok büyük paralara alınıp satılıyormuş.



Mardin Güvercini (Dişi)

Eski Mardin çarşısında bir çok küçük dükkanda güvercin kafesleri var. Meraklıları oralarda toplanarak sohbet ediyorlar.

Ziyaret Ettiğimiz Tarihi Mekanlar

Deyrulzafaran Manastırı, Ortodoks Kilisesi (Safran Manastırı)

Manastır adını çevresinde çokça yetişen Safran bitkisinden almış. Mardin'in yaklaşık 4 km doğusunda. Toplu ulaşım araçları ile ulaşmak mümkün değil. Kendi aracınızla ya da araç kiralayarak gidebilirsiniz.

Manastır Girişi

Biz Mardin'de gazetecilik yapan ve fotoğrafla uğraşan ve bu nedenle İnternet'te tanıştığımız Mehmet Çelik'le birlikte gittik manastıra. Henüz otelde odamıza girmeden aracıyla geldi Mehmet bey, zamandan kazanmak için hemen çıktık yola. 


Yaşlı ve hasta annesini hastanede bırakan Mehmet bey, bizimle ilgilenmek için gelmiş. Çok duygulandık ve etkilendik (tatilimizin bitirdiğimiz günü annesinin vefat haberin aldık).


Deyrulzafaran manastırının temelleri MS 5. yüzyılda MÖ yapılmış olan Güneş Tapınağı üzerinde yükselmiş. 

Süryani Kilisesinin önemli bir dini merkezi olan burası aynı zamanda Mardin Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen'in ikametgahı.

Manastırda sadece bir rahip ile karşılatık ve tanıştık. 

Raban Gabriel Akkurt çok sevimli, cana yakın, kıvrak zeka ve akıcı Türkçesiyle çok güzel bir sohbet ettik. 
Bizlere safran çayı ikram etti. 



Raban (Rahip) Gabriel Akkurt

Gabriel bey Süryani nüfusunun en çok olduğu ülke neresidir sorusuna, Türkiye'den giden Süryanileri düşünerek İsveç olabilir mi? diye yanıt verdim. 
Doğrusu Hindistan'mış. (Süryani nüfusu dünyada 30 milyonu aşkın, Hindistan'da 3,5 milyon, Türkiye'de 25 -30bin civarında) 



Dayrulzafaran Manastırı 

Manastırda bölgeye getirilen ve 1969 yılına kadar Süryanice, Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitapların basıldığı bir matbaayı görebilirsiniz. Matbaayı 1874'de İngiltere seyahati sırasında satın alan 4. Petrus manastıra getirmiş.

Süryani din adamlarının hemen hepsi yurt dışında eğitim görmüş veya staj yapmış, eğitimli birikimli kişiler. 




Deyrulzafarn Manastırı / Motorlu Araçların Olmadığı Dönemde 
Metropolitler için Kullanılan Tahtırevanlar

Deyrulzafaran Manastırı içinde bulunan  Azizler Evi (Beth Kadişe) mezar odası olarak ayrılmış. Manastırda görev yapan patrikler ve metropolitler buraya defnedilmiş.
İnançlarına göre dini kıyafetleri ile, yüzleri doğuya dönük (İsa Mesih'in kıyamet günü doğudan geleceği inancı nedeniyle) taş lahitlerin içine gömülmüşler.
Şimdiye kadar 52 din adamı gömülmüş, son defin işlemi ise 1962 yılında olmuş (Mardin Metropoliti Mor Filüksinos Hanna Dalabani)

Manastırın bahçesi bakımlı ve sürekli özel güvenlik koruması altında.


Bir portre: Nasra Şimmeshindi
Mardin'in tanınmış ve çok sevilen isimlerinden biri olan Süryani Nasra Şimmes teyzeyi görmeden dönmek olmazdı.
Değerli dostum Mehmet Çelik Nasra teyzenin yaşadığı eve götürdü bizi.

Tepeden Mezopotamya'ya bakan manzarası çok güzel olan bahçe içinde 3 ayrı ev var. Bunlardan tek göz oda olanda yaşıyor Nasra teyze.



Nasra Şimmeshindi evi

Bahçe kapısından içeri girince kızı ve gelini karşılıyor bizleri. Bir süredir hasta diyorlar 91 yaşındaki Nasra teyze için. Yüksek tansiyonu ve konuşma zorluğu çekiyormuş.

Yattığı odasına (evine) giriyorum, geçmiş olsun dileğinde bulunurken gözlerini hafif araladı ve başıyla bizlere hoş geldiniz demek istedi.



Nasra Şimmeshindi'ye ait ve Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesinde Sergilenen bir Baskı

Nasra teyze eşi Kermo Çilli vefat edince terzilik yaparak, halı ve kumaş dokuyarak 2 erkek 3 kız çocuğunun geçimini sağlamış.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi / Dilek Sabancı Sanat Galerisi
Mardin Kent merkezinde bulunan müze giriş ve alt kattan oluşuyor. Müze binası II.Abdülhamit döneminde süvari kışlası olarak inşa edilmiş.
Ermeni mimar  Lole Serkis Elyas tasarlamış yapıyı. 

Giriş katında Mardin tarihine ışık tutan etnografya salonundan oluşuyor. 



Mardin Sakıp Sabancı Kent Müzesi

Alt katta Dilek Sabancı Sanat galerisinde ise "Batının Gözüyle Doğu Fotoğrafları" sergisi ve Marius Bauer'in resim sergisi var.

Müze pazartesi günleri hariç her gün 08.00 - 17.00 Saatleri arasında açık

Müzekart geçerli değil. Tam bilet: 2 TL, Öğrenci 50 Kr.
http://www.sabancimuzesimardin.gov.tr/


Mardin Ulu Cami (Cami-i Kebir)
Mardin'i batıdan doğuya bölen Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Ulu Cami, Mardin'in en eski camisidir.
Ulu Cami Mardin Artukluları döneminde, minaresi 1176 tarihinde Artuklu Hükümdarı Kutbettin İlgazi zamanında inşa edilmiş.

Mardin Ulu Cami



Mardin Ulu Cami Girişi, Kitabesi

Mardin'de fotoğrafı en çok çekilen ve Mardin tanıtımında kullanılan Ulu Caminin minaresinde her zaman kuş bulutunu görebilirsiniz.

Şehidiye Cami ve Medresesi

Mardin'in eski PTT binasının karşısında bulunan yapıyı Sultan Melik Nasruddin Artuk Aslan1201 ve 1239 yılları arasında yaptırmış.
Sultan ölünce buraya defnedilmiştir. 



Şehidiye Cami

Şehidiye Caminin bugün tüm ihtişamı ile ayakta duran iki şerefeli ve üzerinde çeşitli motifler bulunan minaresini 1916 yılında Mardin'li Ermeni ustalar ve Lole ailesinden mimarlar yapmış.
Minarenin içinde birbirinden ayrı iki merdivenin olduğu ve iskele kurmadan minarenin yapıldığı söyleniyor.

Zinciriye (İsa) Medresesi 

Melik Necmeddin İsa tarafından 1385 yılında yaptırılmış, bunun için İsa medresesi de deniliyor.




Zinciriye (İsa) Medresesi Dilimli Kubbeler

Timur Anadolu'ya yaptığı sefer sırasında Melik Necmeddin İsa'yı tutuklatmış bu medresede hapsetmiş.
İki avlulu, iki katlı medresenin giriş kapısı dahil tüm taş işçiliği ve dilimli kubbeleriyle muhteşem. Güneş batarken, aydınlatma başladığı sırada buradan Mezopotamya ovasını seyrin tadını çıkarın.

Mederese rasathane, müze ve Artuklu Üniversitesi çalışanları için konaklama yeri olarak kullanılmış. Şimdi ise boş, burada tanıştığımız yerel rehberlik yapan Mehmet Ali müftülük ile anlaşma yapıldığını önümüzdeki günlerde bu binada Kuran Kursu açılacağını söyledi.

Zinciriye Medresesinde bulunan doğum, yaşam ve ebediyeti temsil eden havuzu görün, yaşam havuzun da suya yansıyan bir kare fotoğrafınız sizi ebediyete götürsün :)

Eski PTT binası (Kasparyan Konağı)
Eski Mardin'de tek bir cadde, Cumhuriyet caddesi olduğunu daha önce belirtmiştim. Tüm önemli tarihi yapılar gibi eski PTT binası da bu cadde üzerinde ( Giriş kapısının solunda bugün hala PTT' nin küçük şubesi hala var)

Eski PTT Binası, Şimdi Artuklu Üniversitesi Uygulama Oteli

Eski Mardin demek taş medeniyeti demek, bu medeniyeti yaratanların çoğu da Ermeni Mimarbaşı Lole Sarkiz ve aile fertleri. Müthiş bir işçilik, Mardin ve halkı bu yapıların kıymetini bilmeli en küçük bir çiviyi çakarken bile düşünmeli. Devlet ve Belediye yapılaşmayı, restorasyonları takip etmeli yapılan çok kötü ilaveleri hemen yıktırmalıdır diye düşünüyorum.


Eski PTT Binası / Artuklu Üniversitesi Uygulama Oteli

İlk defa gittiğim Mardin'de eski Kudüs tadını aldım.

Bina Ermeni Kasparyan ailesi için 1890 yılında yapılmış. Mardin'in en büyük sivil binalarından biri olan bu konak iki katlı. Güneydeki kapısından girince avlu içinde ve üst katta U biçiminde dizilmiş odalar var. pencere sövelerinde ve nişlerde taş adeta dantel gibi işlenmiş.



Taşın Dantel Gibi İşlendiği Kent, Mardin

Bina günümüze kadar hastane, otel, PTT hizmet binası olarak kullanılmış. Günümüzde ise Artuklu Üniversitesi Uygulama Oteli olarak kullanılıyor. Otele booking.com üzerinden rezervasyon mümkün değilmiş. Ben o nedenle bu binayı ve oteli inceleyemedim.
Bilgim olsaydı burada kalmak isterdim. (Otelin hizmet kalitesi hakkında bir bilgim yok, mekan olarak söylüyorum) 

Sıla dizisinin bazı bölümleri bu binada çekilmiş.

Kız Meslek Lisesi ve Gazipaşa İlkokulu (Günümüzde)
Yine eski Mardin'in Cumhuriyet caddesi üzerindeyiz, geniş ve çok basamaklı merdivenlerin sonunda karşımızda yine muhteşem bir taş kapı, bahçe duvarı ve hemen arkasında avlu içinde iki muhteşem ve bakımlı iki okulu görüyoruz. Solda Kız Meslek Lisesi sağda yeni taşınan Gazipaşa İlkokulu.


Mardin Kız Meslek Lisesi

Sabahın erken saatlerinde anaokuluna ve ilkokula çocuklarını getiren anneler hızlı adımlarla merdivenleri çıkıyorlar. Bizde arkalarından.


Kız Meslek Lisesi Merdivenleri



Kız Meslek Lisesi ve Gazipaşa İlkokulu Girişi
Hafif aralanmış demir kapının önündeyim, teneffüste nöbet tutan öğretmen arkadaşla selamlaşıyoruz. Cebindeki telefona bağlı kordonun ucundaki kulaklığı çıkarıyor, merhaba hoş geldiniz diyor. Ben nöbet işini çok ciddiye almışlar, herhalde diğer nöbetçilerle kulaklık mikrofonla haberleşiyorlar diye düşünürken işin aslı öyle değilmiş, müzik dinliyormuş. Kendimi tanıtıyorum, yeni emekli olan öğretmenim dedim. 
Bakışarak gerekli onayı, izini aldım kendisinden binaları ve bahçedeki öğrencileri çektim. 



Gazipaşa İlkokulu Öğrencileri Beslenme saati



Kız Meslek Lisesi ve Gazipaşa İlkokulu Bahçesi

Bu okullarda, bu binalarda çalışmayı, buradan aşağıları Mezopotamya ovasını içime çekerek ders vermeyi çok isterdim. 
Geçti artık, bol bol fotoğraf çekerek rahatladım.



Gazipaşa İlkokulu / Arkasında Mardin Kalesi

Bu iki bina Ermeni Kespo ailesi için mimarbaşı Lole ve ekibi tarafından yapılmış.  
Daha sonra bu konaklar devlet hastanesi, günümüzde de iki okula ev sahipliği yapıyor.

Kırklar Kilisesi (Mor Behnam)
Mor Behnam kilisesi Mor Behnam ve kız kardeşi Saro adına yapılmış. Günümüzde Kırklar kilisesi biliniyor. 

Kırklar adı Hristiyan efsanelerinden geliyormuş. Hristiyanlığı yeni kabul eden kırk Yunan askeri Romalı askerler tarafından öldürülüyor. Hristiyanlar için önemli sayılan bu askerler için değişik yerlerde kiliseler ve manastırlar inşa ediliyor.

Mardin'de asıl Kırklar kilisesi üzerine 12 yy. da Şehidiye Cami yapılınca bugün olduğu yere yeniden yapılmış ve kırk askerin kemikleri yeni kiliseye taşınmış.
Kilise avlusu içinde çan, mezarlık, okul, kilise ve diğer odalar bugün Baş Papaz Gabriel Akyüz'ün lojman olarak kullandığı ev var.




Kırklar (Mor Behnam) Kilisesi bahçesi

Süryanice'de Mor adı çok geçiyor. Mor Behnam kilisesinin baş papazı Gabriel Akyüz'e sordum mor, aziz demekmiş. 
Peki dedim Gabriel adı da çok kullanılıyor, bunun bir nedeni olmalı. 
Evet dedi, ekledi; Gabriel > Gabro - İl. Gabro: adam -  İl: Allah yani  "Allahın adamı" demekmiş.


Hori Episkopos Gabriel Akyüz

Gabriel Akyüz (d. 1959) Midyat'ın Alagöz (Bakıysan) köyünde doğmuş. İlkokulu köyünde, orta öğrenimini Nusaybin ve Mardin'de tamamlamış.
İngiltere'de İncil konusunda eğitim ve kursa gitmiş. Basılmış 13 kitabı ve çevirileri var. 
Sohbeti tatlı, birikimli, net ancak mesafeli Gabriel bey. 
Fotoğrafını çekmeme izin veriyor, peki diyorum ayin saatini beklesem kilise içinde fotoğraf çekmeme izin verir misin?
Hayır yanıtını veriyor, bu kendi koyduğu yasak değilmiş, kilisenin aldığı kararmış.

Aslında izin verseydi araştırarak yeni öğrendiğim Süryanilerin ibadetiyle ilgili bilgileri görmüş ve belgelemiş olacaktım.
Çünkü diğer Hristiyan kiliselerinde görmediğimiz ritüellerden farklı bir uygulamaları olduğunu, Süryani Ortodoksların günde 7 kez dua ve secdeden oluşan namaza benzeyen bir ibadeti olduğunu biliyordum.

Kasımiye Medresesi
Yeni ve eski Mardin'in dışında kalan Kasımiye Medresesine bir araç ile gitmek gerekiyor. Şehir içi çalışan toplu taşıma araçları ile medresenin 1 km yakınında inerek yürümeniz gerekiyor. Göze alamayan taksi kiralayacak.

Eşimle halk minibüsü ile yol ayrımına kadar geldik, yokuş aşağı gayet rahat yürüdük. 
Kasım ayı için harika bir hava, ne sıcak ne soğuk. Ancak etrafta kimseler yok.

Medresenin bahçesine girerken hiç hoş olmayan bir görüntü ile karşılaştık. 
Bekçi kulübesinin içinde koltukta yatar vaziyette bir genç ayakları pencereden dışarı çıkmış, diğeri ise etrafı ile hiç ilgilenmeden cep telefonunu karıştırıyordu. 
Bunlar herhalde görevli değildir. peki burada ne işleri var anlamadık.

Kulübenin daha da uzağında ise bakımsız tuvalet var. Geçmişimizden kalan güzellikleri niçin çirkin sunarız bunu anlamak mümkün değil. 
Tesellimiz Mardin'de başka bir tarihi yapıda buna şahit olmamamız. 

Kasımiye Medresesine yaklaşınca bahçenin bir başka köşesinde bir polis aracı ve 2 polis görüyoruz, meğerse namaz kılmak için medreseye gelen 2 memur arkadaşlarını bekliyorlarmış. 
Bahçede oyu oynayan mahalleden bir kaç çocuk, fotoğraf çekerken bizi izliyorlar.
Bu arada 8-10 kişilik Türk turist kafilesi geldi, bol bol selfie çekerek geldikleri gibi gittiler.



Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi Mardin'in taş işçiliği ile yapılmış büyük iki katlı bir bina. 
Medresenin yapımına Mardin Artukluların son döneminde başlanmış, Akkoyunlu Sultanı tarafından bitirilmiş. 
Medrese 23 oda, 2 mescit, 1 türbe, çeşme ve havuzu ile külliye şeklinde.


Kasimiye  Medresesi Giriş kapısı

Medresenin haşmetli kapısından içeri giriyoruz ilerleyince iç bahçe karşımıza çıkıyor. Görünürde hiç bir görevli, yetkili yok derken odalardan birinin kapı eşiğinde bir çift erkek ayakkabısı gördüm. Kafamı kapıdan içeri sokunca Kuran okuyan bir öğrenci veya din adamı ile göz göze geldik. Fotoğraf çekmek için üst katlara çıkmak düşüncemi yasak diyerek yanıtladı.



Kasimiye Medresesi, Mardin'de Her Pencere Mezopotamya'ya Açılıyor

Eski Mardin'de Ziyaret Edemediğimiz Yerler

Merkez Gazipaşa İlkokulu (Dikran Malikanesi)
Yeni binasına taşınan Gazipaşa İlkokulunun eski binası bugün kullanılmıyor.
Zamanımız yetmediği için ziyaret edemedik.

Mardin Kalesi
SubariSümerBabilMitanilerAsurPersRomaBizansEmeviAbbasiHamdaniler,SelçuklularArtuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safaviler, Osmanlılar dönemlerini yaşamış çok önemli bir kale Mardin kalesi.

Ancak 1980 Askeri darbesinden buyana sivillere kapalı.
Turizme açılması için çalışmalar var.

Eski Hükümet Konağı
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesine çok yakın. Bugün 
Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Tekstil Konfeksiyon Bölümü kullanıyor.

Zamanımız yetmediği için ziyaret edemedik.

Mor Yusuf Kilisesi (Surp Hovsep Ermeni Kilisesi)

Bugün Mardin'de Ermeni cemaati bulunmadığı için kiliseyi Süryaniler kullanıyorlar.

Ermeni Katolik Kilisesi 
Hasırlı Mahallesinde. Bugün Anne Çocuk Eğitim Merkezi olarak kullanılıyor.

Mardin Arkeoloji Müzesi (Süryani Katolik Patrikhanesi)
1995 yılında açılan müze restorasyon ve bakım için ziyarete kapalıydı (Kasım 2015)

Mardin dışında ise Midyat, Dara Harabeleri, Savur ve Beyazsu'ya gitmek düşüncemiz vardı. Ziyaret tarihlerimizde güvenlik tehlikesi nedeniyle gidemedik. 
Kalan zamanı Gaziantep ve Hatay'da değerlendirdik.





Bugün Artık Yeni Mardin'in de Yenisi var.



Veda Zamanı
4 Kasım 2015 Çarşamba günü İzmir'den uçakla geldiğimiz Mardin'den Mardin Seyahat firmasının otobüsü ile 6 Kasım 2015 Cuma günü saat 10.30'da Gaziantep'e gitmek için ayrılıyoruz.
Mardin Otogar

Mardin'in biraz dışında yeni yapılan otogarı var, toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşmak mümkün.

Tekrar görüşmek üzere Mardin...















6 yorum:

  1. Beğeniyle izledim; ellerinize sağlık.. Mardine gitmek isteyenler önce bu fotoğrafları ve bilgiyi bloğunuzda ziyaret etmeli bence ...
    Selam ve sevgiler ..

    Levent YAVUZ

    YanıtlaSil
  2. çok güzel olmuş levent abi.

    YanıtlaSil
  3. I LOVE YOUR PHOTOGRAPHS.
    BEAUTIFUL MARDIN.
    A GREETINGS FROM ARGENTINA.
    HERE WE ARE ON TV SILA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you. Argentina is a country that I was very worried. I hope someday be possible.

      Sil